Sunday, March 1, 2009

Kunsten å velge rett hundesport....

Her kommer en veiledning til de forskjellige hundesportgrenene (...vel, noen av dem) med utgangspunkt i din egen personlighet! Enten velger du gren ut ifra hvor bra beskrivelsen passer på deg selv (vær ærlig!) eller, enda mer spennende: se på de grenene du selv (eller dine venner!) holder på med og se hva ditt valg avslører om deg som person! OBS!! Ikke klag! Det er ikke min feil att du er som du er! ;-) (Så håper jeg inderlig alle tar dette like humoristisk som jeg gjorde da jeg leste dette.. Selv om jeg kanskje mistenker en og annen hundeeier/oppdretter som har viet sitt liv til utstillingsringen for å stå bak denne, he he...)

Sjekk hvem som jakter på hvem her....

SPOR:Sporten for den sanne individualisten! Kan utøves helt uten at man behøver ta hensyn til andre mennesker, noe som du ser som ett stort pluss. Spormenneske vet alltid selv best, og ettersom ingen annen følger med ut i skogen, er spor den overlegne grenen når det gjelder bortforklaringer. Ingen annen enn DU vet hva som egentlig hendte der ute i skogen! Heller ikke dine tabber er synlige. Det er helt opp till din egen romslige samvittighet hvordan du vil beskrive hvordan ditt spor har gått! (Enkelte spormennesker tar alltid med seg ekstra sporapporter for å kunne skjule et eventuelt mislykket spor, også på konkurranse!)

Viktige kjennetegn: Einstøing. Flink til å telle skritt og pinner. Skarpt syn (føreren tar apporten, ikke hunden). Beveger seg ganske lett i terrenget. God på å finne på unnskyldninger. Grusom sangstemme for å skremme bort elg er ett pluss! ....til en viss kars store glede!

RUNDERING: Sporets motsetning! Perfekt for deg som vil studere hvordan mennesker fungerer i gruppe. Intriger, maktbalanse, skiftende lederskap. En bra øving for framtidig deltagelse i "Expedition Robinsson".. Du kommer garantert til å ville stemme bort minst en deltager pr. treningskveld! Bra sport for den som ikke har så bra orienteringssans, selv den mest svimete pleier å finne tilbake de 50 meterne til midtlinja etter noen timer. Bakdelen med rundering er at alle de andre i gruppa vet eksakt hvor dårlig hunden din går - men samtidig har du fordelen av å kunne legge inn noen feil hos de andre i gruppa også! Dårlige figuranter og slarv på midtlinja kan jo få det beste runderingsemne til å miste suget! Hadde du bare hatt en bedre treningsgruppe så...
Viktige kjennetegn:Elsker å argumentere, god på å skylde på andre. Beveger seg meget godt i terrenget (elsker du å kaste deg utfor stup og sleipe bergknatter i 100 km. er rundering en glimrende gren for deg!). Du må klare å ligge stille i et snødrev eller innlåst i en nedgravd kasse i flere timer uten å forfryse eller få klaustrofobi. Ei heller miste fatningen når myggen og kleggen spiser deg opp mens dine treningskamerater går for å drikke kaffe og nyte medbrakt eplekake og har glemt å si ifra til deg at den hunden som skulle finne deg ikke hadde "dagen"!!
Litt sur Huskymor (ha-ha) etter litt vel mange runder med KLEGGEN på slep....!

RAPPORT:Grenen for den sanne latsabben! Du lar hunden og hjelpeføreren gjøre hele jobben og sitter selv og drikker kaffe på A - stasjonen! En rapporthundefører bør ha masse is i magen og gjerne leve etter filosofien "Går det så går det". For hunden kommer du ikke å se snurten av under hela treningsøkta. Du bør ha en stor forkjærlighet for å sitte og drikke kaffe, filosofere eller halvsove lange perioder i strekk. Kommer ikke hunden tilbake, kan du finne på hvilke forklaring som helst, ingen har jo sett snurten av hunden, så hvordan skulle de andre i treningsgjengen kunne avgjøre hva som er sant?
Viktige kjennetegn: Rolig, lat, optimist. Tar dagen (og treningen) som den kommer. Forkjærlighet for lange kaffepauser.
AGILITY:Grenen for deg som innbiller deg att du kan springe like fort som hunden din, og i tillegg skrike og vifte med armene på samme tid! Du er den evige optimisten som tror at til tross for at din hund ble disket i tre løp på rad, så kommer den allikevel å vinne i det fjerde (og det vanskeligste) løpet! Håpet overgir deg aldri, men det kan det hende hunden gjør!! Men du er like glad for det. ”Det kommer flere løp” sier du. Du har tusen forklaringer på hva som gikk feil og hvorfor. Du er ekspert på å se alle "dommermisser" og vet så vel at den ene kloen FAKTISK var på kontaktfeltet, så det så! Du konkurrerer mest for å treffe andre glade optimister - som heller ikke kommer noen vei med sine hunder. Du synes det burde deles ut flere og større premier og tar glatt imot jumborosetter.
Viktige kjennetegn: Elsker å springe og bli svett. Må kunne vifte, skrike og hoppe opp og ned samtidig når hunden disker i et løp. God på bortforklaringer. Rosett – jeger...
LYDIGHET: Grenen for deg som ikke vil ta et steg selv uten å bli kommandert! Passer alle uten fantasi og evnen til å ta initiativ. Treningen utføres med slavisk nøyaktighet og forandres aldri. I lydighet risikerer du aldri å begi deg ut i skogen, men kan trygt og godt bli værende på din kortklipte gressplen eller på klubbens flotte treningsbane. Eller ganske enkelt hjemme i stua! Krever minimal kondis og smidighet av føreren. Passer den som ikke vil at hunden skal tenke og arbeide selvstendig, den skal bare lyde! Perfekt gren for de som ønsker å la hunden lide for alle dine feil, liten selvstendighet og maktbegjær. Endelig har du fått noen du kan bestemme over og herse med!
Viktige kjennetegn: Maktgal, langsint, fantasiløs. Må like å terpe på de samme triste momentene om og om igjen. Liker å motta ordre fra andre uten å tenke selv.
SKYDDS: Grenen for dem som egentlig ville bli yrkesmilitær eller politi, eller bare å være vanlig vekter, men som egentlig ikke engang får bli dørvakt på byens verste bule. En stor forkjærlighet for militærgrønt og kamuflasje er et must! Du liker ikke å forandre på treningsmetodene, for de har vært de samme i 30 år, og du forstår fremdeles ikke hva alle de forskjellige selskapshundene har på Brukshundklubben å gjøre!? Du har vanskelig for å kjenne igjen andre raser enn schæfer og begynner gjerne dine argument med "på MIN tid..." eller "det var bedre før!". Du tilhører det lille fåtall som syns att pigghalsbånd faktisk er kjempetøft... En perfekt sport for den som vil fylle sin bil med munnkurver, skyddsarmer og andre ting som viser at du er et skikkelig brukshundmenneske.
Viktige kjennetegn:Selvsikker, kraftig, bakoverlendt. Ser nedlatende på alle andre hundesportgrener. Macho. Sverger til hundedressur a la 60-talet... Bruker ord som "dycktig" og "attakk" da dette kun er en lovlig sport for sivilister i Sverige, og du kanskje skulle ha flyttet dit!
IPO Grenen for deg som mislykkes i andre bruksgrener og som raskt behøver å få tilbake din selvtillit. I IPO kan nesten alle bli verdensmester, for mest sannsynlig konkurrerer du aleine fra din klubb! Ett klart overtak! Ettersom ingen andre forstår din trening, kan de heller se dine bommerter, og om de tror de ser noen sånne, så forklarer du bare at "nede på KONTINENTET" så vil de ha akkurat slike hunder som din. (Ta det med ro, du behøver ikke å ha vært på "kontinentet" for å anvende dette knepet, det holder med å ha hørt noen annen si at sånn er det...) IPO har også den fordelen at sporet går i makelig takt over vel klipte gressplener - ingen fare for at du skal tvinges til å få bra kondisjon eller måtte bevege deg i terrenget.
Viktige kjennetegn:Misforståtte verdensmestere. Macho, utstyrsfreak, forakter svenskeskyddet og anser at alt som kommer fra utlandet automatisk må være bedre enn det vi har her hjemme i Norge. Bruker ord som "belastbar" og "drifter" som ingen andre skjønner noen ting av.
Og mens vi er inne på brukshundsport:hvorfor ikke sjekke ut disse amerikanske linkene/videosnuttene?!



og denne: (spor)




Her var det definitivt hunder med fart i! Litt lydighet til å begynne med, og midtveis en del heite hunder i skydsarbeid... Måtte le litt av den ene gråschæfern som henger fast i figgen mens han løper for bare livet... :) Og hvordan får man forøvrig til å spore UTEN line? Har jeg ikke sett før faktisk...! Syns det var suverent gjennomført iallefall!

Anyway: her ble man visst litt treningssugen!! Våre meritter denne helgen har stort sett bestått i noen km med trekk (news?) og så har vi kjørt lydighet med kong.(...gjemt inni jakka-kan ikke ha den dinglende/altfor synlig, da er sjansen stor for at han begynner hoppe og støte ivrig) Skal si deg gutten var fornøøøøyd! (Mor har blitt litt gjerrig og kjørt på med godbit og klikker for å roe ned topplokket på småen under treningsøkter) Vel, kort sagt : gjensynsgleden var enorm! Vi øvde på følgende (vanlige grunnmomenter) momenter:

*fri ved fot i forskjellige gangarter
*vendinger osv.
*stå (han vil helst sitte - sikkert fordi vi har lært han til å sitte hver gang vi stopper opp)
*ligge og sitte stille mens mor går rundt på banen
*på plass/utgangsstilling
*halsmelding/STILLE (hovedsakelig siste)

Neste gang øve mer på å sette seg i front/avlevere kongen.... Kremt..! *plystre*

Marco var nok også litt sugen på spor i dag; kjørte en runde trekk sammen med de, og neste runde kjørte far i huset tospann med begge. Da de kom inn fikk Marco for seg at jeg muligens kunne ha lagt ut spor til han... (?!)begynte med engang å ta opp ferten av der jeg hadde vært og gått. Så jeg tror vi må gjøre noe med den saken og legge ut et spor sooner than later! Fikk nesten litt dårlig samvittighet...

8 comments:

Anna&Odjuren said...

Hahaha vad roligt!!!! :D
Jäklar vilka duktiga hundar, man blir verkligen träningssugen!

Nu har jag pratat med brukare och chef, så efter mars kommer jag inte vara ordinarie längre!
Dock ska jag nog gå halvtid som timvikarie april ut, så min brukare hinnar hitta en ersättare för mig.
Känns så skönt att äntligen ha ordnat upp allt och att ha en plan!!

KRAM!

Geir Ole said...

He, he...jo dette må nok bli en lett blanding på meg, skjønner jeg :)

Kanskje bra at valget falt på norsk redningshund ;)

Marco ser ut til å ha blitt en flott hund - og halvbror'n Kaveri stemmer i på den! (nå er jo jeg litt svak for rikhårete schæfere da men...)

Susanne och Pebbels said...

Håller med Anna, man blir verkligen sugen!
Hoppas att du har en trevlig kväll, förresten vart i Norge bor du?
KRAM

Anonymous said...

He, he Geir-Ove, så det ble noen kryss i margen på deg også!?:)Veldig dyktig av deg å ha trent Kaveri frem til redningshund, det står virkelig stor respekt av det!:)
Ja, takk..her er det pels så det monner!:)Enormt tykk underull og god isolasjon, han orker jo knapt være inne!Bare en myte at brukshundoppdrett ikke kan være like fine.. Kaveri er jo en absolutt nydelig hund han med!:)(..men har du et tips mht snø som baller seg fast i pelsen/labbene så er jeg veldig motakelig, he he!):)

Susanne och Pebbels said...

Nästa gång du kommer hit får du allt höra av dig :)Vart i Sverige bor din pappa?

Hoppas du har en skön kväll!

KRAM

Geir Ole said...

Jeg klipper hårene mellom potene (og i det aktuelle området) med saks. Altså ingen barbering, for jeg har sett hunder som da drar opp føttene når de stanser, fordi de fryser.

I tillegg smører jeg rikelig med VANNFRI vaselin. Dette fungerer stort sett godt, men helt 100 % er det ikke. Jeg er mye ute og gjør jeg dette regelmessig har han det stort sett fint mtp dette :)

Geir Ole said...

Hei igjen!
Du kontakter bare den lokale NRH-gruppa og så blir lydighet og alt annet ordnet via dem. Egnethet osv blir en del av programmet, men du har i alle fall en hund som i utg.pkt. har gener til å klare seg svært godt. Vi er to i kullet til Kaveri som er godkjente redningshunder. Hvor godt egnet du er - vites ikke :-D

Det er i alle fall utrolig god trening for hunden, ikke minst mentalt, og så er det veldig sosialt og trivelig å møte likesinnede. En må jo også på hovedkurs der møter en folk fra hele landet.

Lykke til om du ønsker å komme i gang (og det er vel ingenting å vente på:) ). OBS! Må legge til at dersom du ønsker å trene frem redn.hund så få en "godkjenning" fra familien, for det tar tid!!!

Geir Ole said...

Joda, dere kan godkjenne med Marco begge to! Forutsetningen er bare at dere oppfyller de samme kravene :)

Min fru, som også har en godkjent redningshund, ønsker at jeg skal godkjenne hennes hund også, og det er noen flere som også er 2 hundeføørere på 1 hund!

Derre får møte opp og se. Vet jo ikke hvor dere bor, så jeg vet ikke hvor nermeste lokallag fins, men det finner dere ut i alle fall gjennom hjemmesiden til NRH.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin